Program

Čt 26. 1.

Dokumentární film Ghetto / Dokumentarac Geto

20:00
Událost na Facebooku
Další večer projektu BalCan CrossOver bude patřit nepříliš známému dokumentárnímu filmu s názvem GHETTO: TAJNÝ ŽIVOT MĚSTA (1995).

Goran Čavajda, bubeník punkrockové kapely Električni orgazam, nás provádí srbskou metropolí a na základě zkušeností svých a svých přátel sugestivně komentuje události z let 1991 až 1995 a jejich negativní dopad na proměnu chování a skladby obyvatel Bělehradu.

Čavke to demonstruje především na oblasti pro něj nejbližší - umění. Díky vystoupení umělců z různých oblastí tak máme díky tomuto výjimečnému dokumentu exkluzivní možnost seznámit se s tvorbou tehdejšího undergroundu a dozvědět se něco víc o společenské proměně, jež v Bělehradě v devadesátých letech proběhla.

Tato depresivní hodinová exkurze do kulturního a společenského rozkladu jednoho z důležitých kulturních center 70. a 80. let otevírá spoustu otázek, které jsou dodnes velice aktuální. Možná dokonce víc, než bychom si sami chtěli připustit.

S velkou pravděpodobností se i tentokrát dočkáte pár překladů krátkých textů některého ze současných balkánských spisovatelů.

Promítání proběhne v původním znění s českými titulky.

Vstupné je jako vždy dobrovolné.

------------------------------------------------------------------------------------------

U malo poznatom dokumentarnom filmu GETO: TAJNI ŽIVOT GRADA glavni junak-narator Goran Čavajda - Čavke (bubnjar Električnog Orgazma) kroz ličnu, emotivnu istoriju, govori o istoriji najodvratnijih godina između 1991. i 1995. godine.

Čavke je roker. O sebi govori kao o pripadniku jedne izgubljenje i potrošene generacije. Ima trideset i tri godine i oseća se prestar da nešto novo započne a premlad da se pomiri sa onim što se dešava. Luta gradom (Beogradom), u koji je pre nekoliko godina beskrajno verovao, posećuje mesta gde se još uvek svira prava muzika, lamentira nad potrošenom energijom i vremenom... Glasno se pita kako je moguće da pobede oni koji nisu bili ni pametniji, ni lepši, ni talentovaniji, pa čak (u početku) ni brojniji.

Depresivna ekskurzija u doba kulturnog i psihičkog raspada jednog urbanog grada otvara dosta pitanja koja su i do dan danas veoma aktuelna. Možda čak i više nego što mislimo.

U filmu možete će da se pojave ove ličnossti beogradskoh undergrounda:

Rok grupe: Partibrejkers, DLM, Kristali, Svarog, Direktori, Dead Ideas, Darkwood dub, Plejboj.

Umetnici: Sonja Savić (gluma), Nataša Bogojević (klasična muzika), Nebojša Babić (fotografija), Dejana Momčilovć (moda), Srđan Anđelić (mediji), Srđan Marković (slikarstvo), Saša Marković (performance art), Petar Ilić (grafiti).

Vrlo je moguće da ćemo i ovoga puta pročitati prve prevode kratkih tekstova nekog od savremenih balkanskih pisaca.

Projekcija na srpskom sa češkim titlovima.

Ulaz dobrovoljan.