Program

St 8. 7.

Letní kino v Klubovně: Země medu

21:00 | 50 Kč
Událost na Facebooku
Země medu / Honeyland / Medena Zemja
Dokumentární, Makedonie, 2019, 87 min

V originálním znění s českými titulky.

Vypravte se do Klubovny na dokument nominovaný na 2 Oscary, snímek o chování včel, přírodě, klimatické změně, stáří i naději.

Atidže Muratova žije s churavou matkou ve vesnici uprostřed odlehlé horské oblasti na Balkáně, nemají silnice, elektřinu ani tekoucí vodu. Atidže je poslední z dlouhého rodu chovatelů divokých včel a pracně si vydělává na živobytí sběrem malých dávek medu a jejich prodejem v nejbližším městě vzdáleném pouhé čtyři hodiny chůze. Její pokojný život obrátí vzhůru nohama příjezd potulné rodiny se řvoucími stroji, sedmi bujarými dětmi a stádem dobytka. Atidže se ke změně staví optimisticky, ale netrvá dlouho a propukne střet, který odhaluje zásadní napětí mezi přírodou a člověkem, harmonií a nesouladem, zneužíváním a udržitelností.
Celovečerní debut dokumentaristů Ljubomira Stefanova a Tamary Kotevské s názvem Země medu charakterizuje epická šíře, ovšem zjevně vznikl z důvěrného vztahu mezi filmaři a tématem. Jde o překvapivě humorný, byť drsný i něžný portrét křehké rovnováhy mezi lidstvem a přírodou, o pohled na rychle mizející způsob života a nezapomenutelné svědectví o vytrvalosti jedné ženy. (Artcam Films)

Odkazy

https://www.csfd.cz/film/688396-zeme-medu/prehled/