Program

Út 29. 9.

Divadlo Nahoď: Ubu paroháčem

20:00
Událost na Facebooku
Představení u příležitosti patnáctých narozenin našeho ochotnického divadelního spolku, které bychom tímto chtěli oslavit. Uuuuu!
 
Vstupné dobrovolné.
 
Alfred Jarry
Ubu paroháčem
Postavu otce s pověstným hruškovitým tělem stvořil velký bohém Alfred Jarry v patnácti letech na lyceu jako karikaturu profesora fyziky a hru Ubu králem představil poprvé v podobě loutkového představení pro své kamarády, O deset později, v roce 1896 byla hra uvedena jako činohra v divadle de l´Oeuvre v Paříži a vyvolala rozporuplné reakce diváků: část jich byla pohoršena sprostými slovy a přílišnou příkrostí, jiní se hurónsky smáli a plácali se do kolen. Jarry posléze napsal ještě tři pokračování, Ubu spoutaný, Ubu na homoli a Ubu paroháčem. Postava zbabělého a hloupého otce Ubu se stala proslulou karikaturou touhy po moci a lačnosti po bohatství.
V poslední části cyklu, Ubu paroháčem, se otec Ubu od své ženy dozví, že je otcem narodivšího se archeopteryxe – prehistorického ptáka – což pokládá oprávněně za nepravděpodobné. Rozhodne se tedy přísně zakročit – za svým cílem jde typicky „ubuovsky“ – drtí vše před sebou, povyšuje své rozmary nad zákony, aniž má problém se Svědomím, jehož personifikace je jednou z hlavních postav hry.

Hrají Jakub Švehla, Judita Feuersteinová nebo Ilona Paukerová, Hana Otáhalová, Michal Šindelář, Michal Semian, Jana Bernsteinová, Jan Hrudka a Ondřej Leinert
Režie, hudba a výprava Jan Hrudka