Program

21. 5.

Jeden svět venku: Naše svoboda

20:30 | 90 Kč | PŘEDPRODEJ VSTUPENEK
Událost na Facebooku
FESTIVAL JEDEN SVĚT MÍŘÍ DO LETNÍHO KINA V KLUBOVNĚ.
Ve dnech 20. - 28. května nás čeká každý den jeden dokumentární film, začátek od 20:30 / setmění.

VSTUPENKY POUZE ONLINE NA GOOUT. 
V případě zrušení projekce z důvodu nepřízně počasí obdrží kupující e-mailem voucher do platformy https://www.jedensvetonline.cz/ jako kompenzaci za vstupenku.

NAŠE SVOBODA
Režie: Celina Escher
Švédsko, Salvador. 2020 | 90 min. Jazyk: Španělsky. Titulky: České
Česká premiéra
Po filmu následuje debata s Evou Ptaškovou, aktivistkou Ciocia Czesia
 
O FILMU:
Teodora Vásquez byla obviněna, že záměrně porodila mrtvé dítě, a šla za to do vězení. Roky za mřížemi ji nezlomí. Naopak odstartují její boj za práva dalších nespravedlivě trestaných žen v Salvadoru.
Teodora Vásquez byla v devátém měsíci těhotenství. Kvůli velké bolesti omdlela. Probudila se v nemocnici obklopená policisty. V roce 2008 ji odsoudili na třicet let za vraždu svého dítěte. Není rozhodně sama. V Salvadoru ve vězení čekají na spravedlnost další ženy, které potratily. Měly prý zodpovědnost za péči o plod. Filmaři představují jejich příběhy, cestu Teodory z vězení a její přerod v aktivistku. Má v zádech řadu lidskoprávních organizací a boj za práva šestnácti žen odsouzených za porod mrtvého dítěte se stává smyslem jejího života. Teodora doufá, že pomůže změnit jeden z nejpřísnějších zákonů o potratech na světě.

IMPACT:
Jak naznačuje mimo jiné situace v sousedním Polsku, potraty jsou v mnoha zemích světa stále nepřípustné. Jeden z nejextrémnějších případů najdeme na Salvadoru, jak mapuje film Naše svoboda. Tamním ženám hrozí dlouholeté vězení, pokud se dostanou jen do podezření, že přišly o dítě záměrně. Aktivistka a protagonistka dokumentu Teodora Vásquez se snaží se situací bojovat, stejně jako celosvětová kampaň https://www.safeabortionwomensright.org/ Ta sdružuje organizace i jednotlivce v boji za právo žen rozhodovat o svém těle.

COVID INFO:
Veškeré akce samozřejmě proběhnou za přísného dodržování veškerých vládních a hygienických nařízení. Projekcí se bude možné zúčastnit pouze s potvrzeným negativním PCR či antigenním testem (nemůžeme uznávat samotesty ani čestná prohlášení) nebo potvrzením o prodělání nemoci covid-19 v posledních 3 měsících, nebo potvrzením o očkování.

Odkazy

https://www.jedensvet.cz/2021/filmy-a-z/44372-nase-svoboda
https://www.csfd.cz/film/1012960-nase-svoboda
https://goout.net/cs/listky/nase-svoboda/deji/