Program

Út 25. 5.

Jeden svět venku: Tenkrát ve Venezuele

20:30 | 90 Kč | PŘEDPRODEJ VSTUPENEK
Událost na Facebooku
FESTIVAL JEDEN SVĚT MÍŘÍ DO LETNÍHO KINA V KLUBOVNĚ.
Ve dnech 20. - 28. května nás čeká každý den jeden dokumentární film, začátek od 20:30 / setmění.

VSTUPENKY POUZE ONLINE NA GOOUT.
V případě zrušení projekce z důvodu nepřízně počasí obdrží kupující e-mailem voucher do platformy https://www.jedensvetonline.cz/ jako kompenzaci za vstupenku.

TENKRÁT VE VENEZUELE
Režie: Anabel Rodríguez Ríos
Rakousko, Brazílie, Velká Británie, Venezuela. 2020 | 99 min.
Jazyk: Španělsky. Titulky: České.

Česká premiéra.
Po filmu následuje debata: Lucia Argüellová, vedoucí latinsko-amerického programu Člověka v tísni

O FILMU:
Dříve prosperující komunita vesnice na jezeře Maracaibo ve Venezuele čelí v průběhu několika posledních let dramatickému úpadku v důsledku ekologických a ekonomických hrozeb.
Oblohu nad největším jihoamerickým jezerem Maracaibo každou noc překrásně osvětlují blesky. Obyvatelé vesnice Congo Mirador pozorují vzácný přírodní úkaz ze svých domů tyčících se na kůlech nad hladinou venezuelského jezera už po mnoho generací. Kdysi vzkvétající rybářskou vesnicí, čítající stovky stálých obyvatel, se rozléhal zpěv a hudba místních lidí, děti navštěvovaly školu a lovily mušle. Znečistění a zanášení jezera vlivem těžby ropy a zhoršující se podmínky k životu nutí reprezentantku vesnice Tamaru a ostatní obyvatele čelit vážným existenčním problémům. Na nápravu už nezbývá moc času, život z vesnice pozvolna mizí.

IMPACT:
Krize ve Venezuele trvající prakticky celé desetiletí stále nebere konce. Započala za prezidenta Huga Cháveze a jeho následovník Nicolás Maduro ji ještě prohloubil. Vysoká míra nezaměstnanosti, hyperinflace a podvýživa vedou ke korupci, porušování lidských práv, a tím i k obrovskému odlivu obyvatel. Film Tenkrát ve Venezuele sleduje na konkrétní komunitě úpadek celé země a zároveň se snaží prostřednictvím impactové kampaně https://www.onceuponatimeinvenezuela.com/impact-objectives tamní situaci zlepšit. Šíření povědomí o situaci v zemi a nastolení dialogu jsou jenom prvními kroky. Stejně důležitá je snaha oslovovat organizace, které mají zájem i prostředky Venezuele pomoci. Krize si nevybírá – co potkalo Venezuelany, může potkat jakýkoliv jiný národ.

COVID INFO:
Veškeré akce samozřejmě proběhnou za přísného dodržování veškerých vládních a hygienických nařízení. Projekcí se bude možné zúčastnit pouze s potvrzeným negativním PCR či antigenním testem (nemůžeme uznávat samotesty ani čestná prohlášení) nebo potvrzením o prodělání nemoci covid-19 v posledních 3 měsících, nebo potvrzením o očkování.

Odkazy

https://www.jedensvet.cz/2021/filmy-a-z/43134-tenkrat-ve-venezuele
https://www.csfd.cz/film/811712-tenkrat-ve-venezuele/
https://goout.net/cs/listky/tenkrat-ve-venezuele/heji/