Program

Čt 27. 5.

Jeden svět venku: Májá

20:30 | 90 Kč | PŘEDPRODEJ VSTUPENEK
Událost na Facebooku
FESTIVAL JEDEN SVĚT MÍŘÍ DO LETNÍHO KINA V KLUBOVNĚ.
Ve dnech 20. - 28. května nás čeká každý den jeden dokumentární film, začátek od 20:30 / setmění.

VSTUPENKY POUZE ONLINE NA GOOUT.
V případě zrušení projekce z důvodu nepřízně počasí obdrží kupující e-mailem voucher do platformy https://www.jedensvetonline.cz/ jako kompenzaci za vstupenku.

MÁJÁ
Režie: Anson Hartford, Jamshid Mojaddadi.
Velká Británie. 2020 | 86 min.
Jazyk: Farsi. Titulky: České.
 
Česká premiéra.
Po filmu následuje debata se Silvií Ucovou z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.
 
O FILMU:
Thrillerově laděný snímek o slavné íránské tygřici Máje plný nečekaných zvratů a mistrně natočené podobenství o našem vztahu k divokým zvířatům i k přírodě kolem nás.
Tygřice Májá se narodila v zajetí. Od jejího narození se o ni stará Mohsen, vrchní ošetřovatel v jedné z největších íránských zoo. Tam také Májá tráví své dny – v kleci, neustále na očích, obdivována zástupy návštěvníků všech věkových kategorií. Když Mohsen dostane nabídku, aby se Májá stala hrdinkou připravovaného filmu, nezaváhá, vyřídí povolení a s Májou vycestuje na sever země do oblasti u Kaspického moře, kde kdysi žili divocí tygři volně v přírodě. Jednou večer se během procházky podaří Máje utéct a my díky přítomné kameře sledujeme, jak se v mladé tygřici probouzí dlouho potlačované zvířecí instinkty. I když se nakonec Máju podaří chytit, spustí tento incident vlnu dalších událostí, které odkrývají o dost temnější pozadí tohoto příběhu.
 
IMPACT:
V současné době žije na světě méně než čtyři tisíce divokých tygrů. Jak dokazuje film Májá, zpětná integrace tygrů vychovaných v zajetí do divočiny je složitá, ne-li nemožná. Iniciativa Save Tigers Now https://www.savetigersnow.org/ , kterou iniciuje World Wildlife Fund ve spolupráci s hercem Leonardem DiCapriem, vznikla za účelem zdvojnásobení tohoto počtu do roku 2022 – tedy do konce příštího roku tygra. Cílem je napravit to, co lidstvo pytláctvím a nelegálním obchodem s tygřím masem a kožešinami způsobilo.
 
COVID INFO:
Veškeré akce samozřejmě proběhnou za přísného dodržování veškerých vládních a hygienických nařízení. Projekcí se bude možné zúčastnit pouze s potvrzeným negativním PCR či antigenním testem (nemůžeme uznávat samotesty ani čestná prohlášení) nebo potvrzením o prodělání nemoci covid-19 v posledních 3 měsících, nebo potvrzením o očkování.

Odkazy

https://www.jedensvet.cz/2021/filmy-a-z/43881-maja
https://www.csfd.cz/film/915219-maja/
https://goout.net/cs/listky/maja/jeji/