Program

28. 5.

Jeden svět venku: Sabája

20:30 | 90 Kč | PŘEDPRODEJ VSTUPENEK
Událost na Facebooku
FESTIVAL JEDEN SVĚT MÍŘÍ DO LETNÍHO KINA V KLUBOVNĚ.
Ve dnech 20. - 28. května nás čeká každý den jeden dokumentární film, začátek od 20:30 / setmění.

VSTUPENKY POUZE ONLINE NA GOOUT.
V případě zrušení projekce z důvodu nepřízně počasí obdrží kupující e-mailem voucher do platformy https://www.jedensvetonline.cz/ jako kompenzaci za vstupenku.

SABÁJA
Režie: Hogir Hirori.
Švédsko. 2021 | 91 min.
Jazyk: Arabsky. Titulky: České.

Česká premiéra
 
O FILMU:
Napospas tzv. Islámskému státu bylo ponecháno celé jedno město s jezídskými obyvateli, jehož ženy skončily v otroctví. Za jejich záchranou se vypravuje hrstka obyčejných mužů. Námět jako z dobrodružného románu je však realitou.
Občanská válka v Sýrii přinesla utrpení mnoha lidem. Rozbité rodiny a ženy odvlečené do otroctví jsou jedním z mnoha zločinů extremistů, jimž musí civilní obyvatelstvo čelit. Mahmúd Rešo patří mezi ty, kteří se pokoušejí v nelehké chvíli bojovat za své bližní. Podniká vysoce nebezpečné cesty do nitra nepřátelského území, kde jsou drženy stovky jezídských žen proti své vůli jako služky i sexuální otrokyně (sabáji). Švédský dokument kurdského režiséra Hogira Hiroriho sleduje úsilí Mahmúda a jeho organizace se zatajeným dechem. Každá výprava lehce ozbrojených mužů může skončit krveprolitím. Sugestivní snímek představuje bezútěšnou situaci, ale otevírá také dvířka naději, když vzdává hold jedincům, kteří jsou na svá bedra ochotní vzít zodpovědnost a riziko daleko větší, než by si po nich někdo dovolil žádat.
 
IMPACT:
Mezi stále trvající zločiny tzv. Islámského státu patří sexuální otrokářství. Jezídské ženy jsou stále unášeny a drženy coby sexuální otrokyně. O jejich nebezpečném osvobozování a následné nutné psychologické rekonvalescenci vypráví napínavý snímek Sabája. Pronásledovaným jezídům a jezídkám je možné pomoci, ať už finančně, nebo dobrovolnicky, díky Free Yezidi Foundation- https://www.freeyezidi.org/donations/donate-to-us/ .Nezisková organizace se zavazuje pomáhat jezídům a jezídkám a zároveň šířit povědomí o tíživé situaci, ve které se tato komunita ocitla.
V případě zrušení projekce z důvodu nepřízně počasí obdrží kupující e-mailem voucher do platformy https://www.jedensvetonline.cz/ jako kompenzaci za vstupenku.
 
COVID INFO:
Veškeré akce samozřejmě proběhnou za přísného dodržování veškerých vládních a hygienických nařízení. Projekcí se bude možné zúčastnit pouze s potvrzeným negativním PCR či antigenním testem (nemůžeme uznávat samotesty ani čestná prohlášení) nebo potvrzením o prodělání nemoci covid-19 v posledních 3 měsících, nebo potvrzením o očkování.

Odkazy

https://www.jedensvet.cz/2021/filmy-a-z/44920-sabaja
https://www.csfd.cz/film/967231-sabaja
https://goout.net/cs/listky/sabaja/keji/