Program

Po 26. 7.

Na jejích bedrech

18:00
Událost na Facebooku
I když byl Islámský stát vymazán z mapy v březnu 2019, tisíce jeho bojovníků stále zůstávají v Sýrii a Iráku. Miliony lidí se doteď nemůžou vrátit do svých domovů, jiní čekají, až bude dosaženo spravedlnosti za hrůzy války, která jim změnila životy od základů. Mezi ně patří i etnická menšina Jezídů.
Přijďte se podívat na promítání dokumentu „Na jejích bedrech“ o jezídské lidskoprávní aktivistce a držitelce Nobelovy ceny za mír, Nadje Muradové. Nadja byla společně s dalšími jezídskými ženami unesena a držena jako sexuální otrokyně právě Islámským státem. O svém příběhu se rozhodla mluvit a bojovat tak za dosažení spravedlnosti pro Jezídy.
Po promítání bude následovat diskuze o jezídské genocidě, Islámském státě i současném Iráku s Břetislavem Turečkem, českým novinářem, vysokoškolským učitelem a bývalým zpravodajem Českého rozhlasu na Blízkém východě, a Kateřinou Velíškovou, projektovou koordinátorkou blízkovýchodních projektů Charity Česká republika, která v Iráku pomáhá v několika uprchlických táborech lidem, které z jejich domovů vyhnala válka s Islámským státem.
Vstup zdarma. Kapacita je omezená, rezervace míst: https://forms.office.com/r/7kkaAmfVtv
nebo na emailu monika.durajova@charita.cz.
Podle platných epidemiologických opatření musí mít všichni diváci ve vnitřních prostorách respirátor a potvrzení o ukončeném očkování, prodělání nemoci covid-19 nebo absolvování PCR či antigenního testu s negativním výsledkem.

Doprovodný program: Přijďte si ještě před promítáním zahrát karetní hru o udržitelném rozvoji a zahraniční rozvojové spolupráci a popovídat si o palčivých problémech lidstva a jejich řešení. Naši dobrovolníci budou na místě od 16:30 a vítáni jsou děti i dospělí.